Voorwoord

Welkom luisteraar van radio Express, fan van vrije radio, nostalgiezoeker, toevallige internetpassant,...

De eerste versie van deze website zag het levenslicht twintig jaar geleden. Begin jaren 2000 was het medium internet aan een serieuze opmars bezig en waren websites de ideale manier om informatie te delen en in contact te komen met lezers. Omdat intussen de smartphone de vaste PC verdrongen heeft, werd het hoog tijd om de statische website van 20 jaar geleden klaar te maken voor de hedendaagse toestellen. Een update drong zich op. Maar het grootste deel van de content hebben we wel behouden, aangevuld met bijkomend archiefmateriaal en nieuwe inzichten.


Immaterieel cultureel erfgoed bewaren

Via deze website wil ik een poging doen om het culturele en het historische erfgoed van 'Radio Express' uit de periode 1981-1990 te bewaren. Met veel nostalgie blik ik hier graag terug op dit lokale radiostation. Radio Express zond uit vanuit Bekkevoort (regio Diest) en was in de jaren tachtig een drukbeluisterde vrije radiozender die een grote populariteit kende. Als jonge knaap ben ik dankzij Radio Express in contact gekomen met popmuziek en het fenomeen vrije radio dat toen hoogtij vierde. Toen in 1990 een einde kwam aan Radio Express bleef er zowel voor die duizenden fans als voor mijzelf een leegte achter die niet volledig opgevuld werd door andere radio stations want Express was anders: geen hitradio, geen oldie station, geen stijve radio,... integendeel een gezellige familiezender waar iedereen aan zijn trekken kwam.

Na het beluisteren van oude opnames die ik tegenkwam op rondslingerende muziekcassetjes, voelde ik de drang om mijn herinneringen met jullie te delen. Het resultaat vind je op deze website: de geschiedenis van lokale radio Express zoals ik ze ervaren heb. Je vindt er een aanbod aan jingles van toen, enkele unieke programmafragmenten, aangevuld met wat foto's en krantenknipsels. Alles wat bij fans van het eerste uur heimwee zal opwekken. Enkele oud-medewerkers mocht ik een paar jaar geleden opzoeken en waren bereid hun getuigenissen te delen.

"Als jonge knaap ben ik dankzij Radio Express in contact gekomen met popmuziek en raakte gefascineerd door de kracht van radio als verbindend middel voor een lokale gemeenschap."

Help je mee deze site volledig maken?

Deze web site heeft niet de pretentie om volledig te zijn, daarvoor ontbreken te veel gegevens, maar ik hoop jullie wel een representatief beeld te kunnen tonen van wat Express was, waarvoor het stond en de manier waarop men in de jaren tachtig op vrijwillige basis gezellige radio maakte langs de Staatsbaan in Bekkevoort.

Tijdens het samenstellen van deze site, heb ik me regelmatig de vraag gesteld: wat zou er geworden zijn van al die medewerkers en presentatoren van weleer, die zich jarenlang belangeloos hebben ingezet voor mijn favoriete radio? Hoe kijken zij terug op hun periode bij de radio, welke anekdotes herinneren ze zich, .... kortom hopelijk melden ze zich spontaan via deze site, kunnen de banden even terug aangehaald worden en mogen jullie via deze weg hiervan getuige zijn.

Ik realiseer me ook wel dat sommige pioniers al (lang) overleden zullen zijn en vrije radio voor het gros een afgesloten hoofdstuk is. Iets dat ze in hun jonge jaren bij gebrek aan andere hobby's een tijdlang gedaan hebben in afwachting dat het echte leven kon starten, maar ook niet meer dan dat.

Alvast veel surfplezier en het zou mij - als fan van het eerste uur en later zelf medewerker - ontzettend veel deugd doen om jullie reacties te ontvangen. Suggesties en bijkomend archief materiaal (er ontbrekend nog veel foto's, programmabestanden,...) zijn uiteraard van harte welkom. Doe zoals Robbie Van Leeuwen. Toen hij aan het opruimen was vond hij nog oude krantenknipsels, flyers en andere prullaria. Gelukkig dacht hij aan deze website in plaats van alles bij het huisvuil te zetten. Wij geven het een mooi digitaal plaatsje.  Ons e-mail adres vind je in de menubalk aan de linkerkant.

Initiatiefnemer en samensteller van deze site


Reageren