Wat gebeurde er 40 jaar geleden?

-

Enkele nieuwsfeiten van 24 mei 1981

Binnenland

Logo Radio Maeva

Vanuit een klein dakappartement in de Sterrenwachtlaan te Ukkel start op 24 mei om 12 uur Radio Maeva met uitzendingen op de 103.5 MHz. Er wordt vooral muziek van vooraf opgenomen cassettes gedraaid. Het station zou binnen het jaar uitgroeien tot Vlaanderens meest populaire vrije radio vooral dank zij het grote uitzendbereik door gebruik van zware FM zenders. Behalve grote delen van West-Vlaanderen en Limburg, kan nagenoeg de rest van het land de uitzendingen ontvangen (behalve in Bekkevoort waar Radio Express zich gevestigd heeft op de 103.6 Mhz).

De ruim 28 inbeslagnames en enkele interne strubbelingen luidden in het najaar van 1983 het einde in van dit legendarische radiostation. In de zomer van 1986 was het station voor een korte tijd terug in de ether vanuit Duisburg.

Muziek

Bucks Fizz in 1981

De Britse muziekgroep Bucks Fizz staat op 24 mei 1981 nog steeds op nummer 1 in de Joepi Super-30. Het nummer Making your mind up waarmee de groep het songfestival een paar weken eerder won, is een grote hit in Europa. De volgende single The land of make believe zal het een jaar later evengoed doen in de hitlijsten.

De hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst van 24 mei 1981 is Sugar & The Lolipops met Dancing Dynamo. Ook nieuw die week zijn Sister Sledge met He's just a runaway en Champaign met How 'bout us.

Steve Winwood is die week de snelst stijgende plaat met Night Train.

Super 30

Hieronder de Super-30 hitlijst uit de Joepie van 24 mei 1981. Hoeveel nummers kan je nog meeneuriën?

De Super 30 uit de Joepi (Bron: Patrick De Graeve)

 

Buitenland

In de Spaanse hoofdstad Barcelona komt na 37 uren een einde aan de gijzeling van 77 mensen in het bankkantoor van Central Bank of Barcelona. Bij de bestorming van de bank door een 60 man sterk politie commando wordt één van de 11 gijzelnemers gedood

Sport

Autocoureur Mario Andretti wordt tot winnaar uitgeroepen van de Indianapolis 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS, nadat officials beslisten om Bobby Unser die de gele vlag negeerde straftijd toe te kennen. Na beroep tegen deze beslissing werd de straftijd teruggedraaid en werd Unser later op het jaar opnieuw uitgeroepen tot winnaar.

TV

Omroepster Lut op 24/5/1981 (bron: MicaMediaNL)

Op tv zender BRT-1 kunnen de kleinsten kijken naar beertje Paddington en Maja de bij. Het nieuws begint om kwart voor acht (19.45 u.) gevolgd door Sportweekend.

Om iets na half twaalf sluit de Vlaamse overheidszender de zondagavond af nadat charmante omroepster Lut Leysen afscheid genomen heeft. Daarna wordt een tijdje het testbeeld uitgezonden en gaat de zender uit de ether.

Reclame

Philips maakte in 1981 reclame voor Hi-Dynamic cassettes (Bron: Patrick De Graeve)

Hoe namen we onze favoriete muziek op? Op een cassette natuurlijk met een cassetterecorder of een deck voor zij die meer zakgeld kregen. Cassettes had je in 60 en 90 minuten uitvoering, zelfs 120 minuten waarmee je een gans uur van de radio kon opnemen zonder te moeten wisselen van kant. Je kon kiezen uit 3 kwaliteiten: ferro, chrome of metaal. De laatste twee waren voor muziekfreaks die meer kwaliteit nastreefden.

Philips - toen nog de referentie op de hifi en consumentenmarkt - lanceerde in 1981 een reclamecampagne in tijdschriften ter promotie van hun Hi-Dynamics cassettes.


Wist je dat

24 mei 1981

Het was een bewolkte zondag, warmer dan 16 graden werd het niet op de eerste uitzenddag. Binnen in de studio heerste een gezellige drukte want om 12 uur ging men op antenne.

Familieradio

Naarmate de radio groeide, werd de programmering alsmaar belangrijker. Er kwam een horizontale programmering waarbij duidelijk rekening werd gehouden met een zo groot mogelijk luisterpubliek, van jong tot oud.

Druk beluisterd

De eerste uitzendjaren waren een schot in de roos. Radio Express was het naam als een klok en werd druk beluisterd in Bekkevoort, Tielt-Winge en Scherpenheuvel-Zichem

9 mooie jaren

Radio Express zond van 1981 tot 1989 uit vanuit de Staatsbaan in Bekkevoort. Het laatste jaar vanuit de Goede Weide in Schoonderbuken. De truckshow die ontstond in de schoot van de radio, bestaat anno 2021 nog steeds.

Aan het woord

Miel Van Tienen

"Bedoeling was om op een aangename wijze de luisteraars nauwer bij het programma te betrekken en ik babbelde nogal graag."

Ben Van As

"Ik heb mooie tijden beleefd en vele uren live programma's gedaan, zelfs nachten doorgedraaid van vrijdag op zaterdag."

Jacky Van Kessel

"Je was een vedette, iedereen keek naar je op want je werkte bij de vrije radio."

Robbie Van Leeuwen

"Het blijft nog altijd mooie herinneringen oproepen, die periode bij Express."

Willem De Groot

De sterkhouder van Radio Express: van populaire DJ tot gemeenteraadslid

Jo Dens

"Vrije radio's hebben een grote invloed gehad bij het promoten van mijn platen naar het brede publiek toe."

Archief

Medewerkers

Overzicht van alle DJ's die ooit programma gemaakt hebben.

Jingles

Hoe het klonk tussen de plaatjes door.

Audiofragmenten

Benieuwd hoe Radio Express 40 jaar geleden klonk? We hebben een aantal opnames uit die tijd bewaard.