Oud-medewerkers aan het woord

In mei 2021 is het 40 jaar geleden dat radio Express voor het eerst van zich liet horen. In deze rubriek blikken we met een aantal DJ's van toen terug op die markante beginperiode van de vrije radio. Wat motiveerde hen - soms maar voor een korte periode - om DJ te worden bij Radio Express,  welke herinneringen zijn hen bijgebleven en wat gebeurde er met hen na het staken van de uitzendingen. Deze getuigenissen werden afgenomen in de periode 2016-2021.

Bemerk zeker het streepje tussen oud en medewerker! Ze mogen dan wel oud of ouder zijn, ze zijn verre van out. Want ook al zijn ze niet meer te horen op Radio Express, de liefde voor muziek en de passie van de interactie met de luisteraar of publiek is zovele jaren later nog steeds niet weggeëbd.

Jacky Van Kessel

"De eerste keer dat ik bij Express toekwam, werd ik daar heel goed ontvangen en men vroeg me dadelijk om programma te komen maken", klinkt het uit de mond van Jacques (62) als ik vraag waarom hij wekelijks van de grootstad Kessel-lo afzakte naar het kleine Bekkevoort. We schrijven 1982 als hij onder de DJ naam Jacky van Kessel iedere vrijdagavond van 20 tot 22 uur een oldies programma presenteert. Twee jaar daarvoor had Jacques met enkele Leuvenaars de bekende radio V.R.L (Vrije Radio Leuven) opgericht. "Maar dat was een beetje fout gelopen. Toen de uitgezonden radioreclame geld begon op te brengen, moesten de gewone mensen  vertrekken. Zo kwam ik daarna bij Express terecht.".

Popcorn oldies

Een jonge gast van 28 jaar die Golden Oldies presenteerde, was dat niet vreemd? "Nee, ik werkte in die periode in een dancing en toen was het allemaal pop-corn oldies wat de klok sloeg. Daarom bestond mijn programma ook voor meer dan de helft uit pop-corn oldies aangevuld met gewone oldies", motiveert Jacques. 'Oldies met Jacky Van Kessel'  maakte hij niet alleen. "Ik deed dat samen met Hans Verbruggen uit Aarschot, die ik al 30 jaar lang niet meer gezien heb, ik zou hem nog eens graag ontmoeten", zegt Jacques die via deze weg een oproep doet om nieuws van zijn vroegere collega.

Een goed jaar lang is Jacques DJ geweest bij radio Express, niet echt lang dus maar wel voldoende om te proeven van de sfeer en de bekendheid die de vrije radio toen te beurt viel. "Je was een vedette, iedereen keek naar jou op want je werkte bij de vrije radio", blikt hij terug. Na zijn Express periode stopte Van Kessel met presenteren en deed hij enkel nog discobar en speelde op menig trouwfeest.

Passie voor electronica

Techniek is als gans z'n leven Jacques' grote passie: sleutelen aan een oude Revox viersporen bandopnemer, een DUAL platendraaier van nieuwe onderdelen voorzien of een oude Marantz versterker reviseren. Jacques brengt uren - met de soldeerbout in de hand - door in zijn garage omgeven door heel wat vintage audio apparatuur. Ik polste of hij toevallig geen Technics SL1200 had, de platenspeler die zelfs na dertig jaar nog steeds goed spul is.  "Het is de meest gezochte platenspeler op het moment waarvoor men tot 500 euro betaalt. Maar ik heb er momenteel zelf geen mijn bezit," lacht Jacques. Maar een goede Lenco is een waardige tweede keuze!"

"De eerste keer dat ik bij Express toekwam, werd ik daar heel goed ontvangen en men vroeg me dadelijk om programma te komen maken."

Op de terugweg van Kessel-lo naar huis in de file op de E314 maak ik mij de bedenking wie - als de generatie van Jacques er niet meer gaat zijn- nog oude platenspelers en Revox bandopnemers gaat kunnen herstellen. De jeugd? Die is steeds minder met elektronica bezig en ziet het nut niet om die logge toestellen in leven houden als je ook via mp3 en streaming naar je favoriete liedjes kan luisteren. Ik vrees dat al die audio toestellen binnen decennia onherroepelijk terecht komen op het kerkhof waar ook de beeldbuis en 78 toerenplaat een rustplaats hebben

 

Jacques Dierickx in zijn garage volgestouwd met te reviseren oude bandrecorders, platenspelers en versterkers.  (Foto: DP)

Interview opgetekend op 27 mei 2016


Geluidsfragmenten

♫ Programmajingle  (Oldies met Jacky Van Kessel) 

♫ Interview  (Jacques) 

Meer fragmenten op komst


Reacties en eigen commentaren op het artikel over Jacky kan je hieronder kwijt

© 2021, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website