Oud-medewerkers aan het woord

In mei 2021 is het 40 jaar geleden dat radio Express voor het eerst van zich liet horen. In deze rubriek blikken we met een aantal DJ's van toen terug op die markante beginperiode van de vrije radio. Wat motiveerde hen - soms maar voor een korte periode - om DJ te worden bij Radio Express,  welke herinneringen zijn hen bijgebleven en wat gebeurde er met hen na het staken van de uitzendingen. Deze getuigenissen werden afgenomen in de periode 2016-2021.

Bemerk zeker het streepje tussen oud en medewerker! Ze mogen dan wel oud of ouder zijn, ze zijn verre van out. Want ook al zijn ze niet meer te horen op Radio Express, de liefde voor muziek en de passie van de interactie met de luisteraar of publiek is zovele jaren later nog steeds niet weggeëbd.

Willem De Groot

We hebben afgesproken aan het gemeenschapcentrum Den Egger in Scherpenheuvel voor wat een leuk nostalgisch interview zou worden met een van presentatoren die acht jaar lang de bekendste stem zou worden van Radio Express.

De radiocarrière van Willy Vanthienen loopt parallel met deze van Express. Hij volgde sinds het eind van de jaren 70 de zeezenders al wel, maar het is pas als in zijn eigen dorp ook een vrije radio van start gaat, dat Willy de smaak te pakken krijgt. Als het nieuwe station een paar weken in de licht is, fietst hij samen met een kennis van zijn woonplaats Molenbeek naar de studio in Bekkevoort om zelf te kunnen zien hoe daar vrije radio gemaakt wordt. Zijn besluit staat vast:"Dat wil ik ook doen". De eerste kennismaking met de Bekkevoortse ether is een persoonlijke top-5 die hij komt presenteren in het programma van wijlen Luc Van Brabant en Bibi Jones. Blijkbaar moet dat toch goed bevallen zijn, want een week later krijgt de jonge man telefoon van baas Hilaire Schurmans en mag Willem De Groot (zijn DJ naam vanaf juni 1981) een eerste vervangprogramma komen doen.

" Het fenomeen vrije radio: Wat was het een fantastisch gevoel om zelf radio in mijn eigen dorp te kunnen maken! "

In die tijd speelden heel wat DJ's van Express op feestjes en in dancings en konden ze in het weekend niet altijd present geven voor hun programma op de radio. Willy deed dat niet en zo kreeg hij snel zijn eerste vaste uitzenduren: zaterdagavond van 20 tot 24 uur. Welke muziek hij daar draaide? Veel oudere en Vlaamse muziek, voor de bezoekers van de kantine die op zaterdagavond steeds bomvol zat. "Als ik dan om middernacht wilde stoppen en de zender afzetten want de programma's liepen in het begin nog niet tijdens de nacht door, dan vroegen klanten om verder te blijven spelen. Het is vaak gebeurd dat de zender aanbleef en ik gewoon voor de ambiance in het café  verder bleef plaatjes draaien".

Trouw aan Express

Het vertrek van heel wat medewerkers in het najaar van 1982 naar Palermo in Waanrode, laat gaten achter in de programmering. Willy blijft echter Express trouw en maakt van de opportuniteit gebruik om andere programma's te gaan presenteren zoals een oldie programma, country muziek, een muziekquiz of een hitparade. Willy - een 'lijstjesfreak' -  ziet zijn kans schoon vraagt om de wekelijkse top 30 hitparade te mogen presenteren.

Nog grootser wordt het in 1983 wanneer Radio Express een top 2000 uitzendt. "We wilden iets speciaal doen. Die top 2000 was een gigantisch werk. Samen met Mister Galaxi hebben we daar een paar nachten aan zitten doorwerken om de lijst te maken en de platen bij elkaar te zoeken", zegt Willy.

Vanaf 1984 wint het informatieve aan belang. Radio Express start met eigen nieuwsbulletins en daar had Willy ook een groot aandeel in. Maar nationaal nieuws brengen anno jaren 80 hoe deed je dat? "De mogelijkheden waren heel beperkt. We namen het nieuws op van de openbare omroep of gebruikten Teletekst en schreven de teksten uit om er dan zelf een journaal mee te maken.

De bekendheid van DJ Willem De Groot ontgaat ook de toenmalige CVP niet die Willy vraagt om op de lijst te gaan staan van de gemeenteraadsverkiezingen van 1988. Willy, die in het begin geen politieke interesse noch ambitie had, wordt verkozen en zetelt vanaf 1989 in de Bekkevoortse gemeenteraad waar zijn partij samen met de SP het bestuur vormen. Later zou Willy bekennen dit politieke werk zwaar onderschat te hebben: vergaderingen met de partij, aanwezigheid op bals, gemeenteraadszittingen, ...
Gelukkig blijft Willy zijn ding doen op Radio Express, maar de groep van medewerkers wordt steeds kleiner. Dat weegt ook op de gezondheid van Willy die er eind 1987 een ziekenhuisopname aan overhoudt. Maar hij blijft paraat en zich inzetten om Express in de ether te houden.

Laat levenswerk achter

In mei 1989 komt zijn vertrek bij Express als een donderslag bij heldere hemel. Het werk om programma's te maken - hij stond er voor het grootste stuk alleen voor - was hem te veel geworden. "Bovendien was de steun die er nog was van de rest van de collega's zo klein geworden om dat nog verder te kunnen blijven doen". Willy ging voortaan programma's presenteren bij de Contact keten in Herk-De-Stad die toen net opgestart was. "Ik heb daar wel hard over nagedacht want mijn grote levenswerk ging ik achterlaten. Het was een moeilijke keuze die ik met spijt in het hart heb genomen."

Over zijn vertrek bij Express:  "Ik heb daar wel hard over nagedacht want mijn levenswerk ging ik achterlaten. Het was een moeilijke keuze die ik met spijt in het hart heb genomen."

Na zijn korte Contact-periode ging hij - toch - naar radio Palermo en was nadien nog op talrijke andere lokale radio's te horen. Hoe vreemd het ook mag klinken, ziet Willy de evolutie van de lokale radio's niet zo positief in, al zou hij dat anders willen. In het interview dat je hieronder kan beluisteren, gaat hij daar dieper op in. Maar afsluiten doen we met een positieve noot met enkele anekdotes uit de beginperiode toen fans van Willem langskwamen in de studio om een handtekening. Inderdaad zo populair was hij in de beginjaren van de vrije radio.

 

DJ Willem De Groot al 40 jaar in ether met programma's op oa. Boo, Demerstad, RGR (Foto:DP )

Interview opgetekend op 11 juli  2016


Geluidsfragmenten

♫ Naamjingle (Willem De Groot in 1982) 

♫ Interview  (Danny blikt met Willy Vanthienen terug op de begindagen in Bekkevoort) 

Meer fragmenten op komst


Reacties en eigen commentaren op het artikel over Willy kan je hieronder kwijt

© 2021, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website