In Memoriam

Alles is eindig, ook dit aardse leven.

En zelfs radiomakers ontsnappen niet aan de man met de zeis. In deze rubriek herdenken we ze gepast met fijne herinneringen aan de overleden radiomakers van Radio Express die het tijdelijke inruilden voor het eeuwige.

Bewaar hen in uw herinnering.

Maurice Louis Laeremans

Maurice - van War Jak - Laeremans werd geboren op 30 juli 1926 in de Robbesrodestraat in Bekkevoort. Hij was electrotechnieker en had jarenlang een electrohandel in de Staatsbaan in Bekkevoort.

In de jaren vijftig zond hij vanuit de ouderlijke woning illegaal uit met een eigen gebouwde piratenzender die hij 'Radio Nachtegaal' doopte. Wekelijks was hij in de lucht met opnames van 'crochet' wedstrijden en verzoekjes. Na zijn middengolf avontuur - hij werd veroordeeld door de rechter maar nooit op heterdaad betrapt - ging hij ontvangst radio's bouwen. Het houten radiomeubel kocht hij aan bij een meubelfabriekje  in Halen, monteerde er de elektrische componenten in (lampen, spoelen, weerstanden, luidspreker ...) en verkocht ze onder het huismerk "Echo".

In 1981 was hij een van de stichters, samen met zijn zoon Martin en autohandelaar Hilaire Schurmans, van Radio Express. Interne meningsverschillen deed de familie Laeremans in 1982 naar Waanrode trekken om er Radio Palermo te starten.

Maurice overleed op 3 januari 1994 op 67-jarige leeftijd en werd op 7 januari op het kerkhof in Bekkevoort begraven.

Hilaire Schurmans

Na een intense strijd op intensieve zorgen in het UZ Gasthuisberg van Leuven, overleed op dinsdag 19 juli 2016 Hilaire Schurmans op 67-jarige leeftijd (dezelfde leeftijd als Maurice). Hilaire was in 1981 één van de oprichters van vrije radio Express in Bekkevoort. Hij was ook zaakvoerder van Schurmans bvba, de Mercedes garage die hij uitbaatte aan de Staatsbaan. De crematie en de begrafenis van de urne op de begraafplaats van Bekkevoort vond - op uitdrukkelijke wens van de overledene - plaats in intieme kring. Het overlijdensbericht kan je hier nalezen.

Hilaire was al carrosseriehouder in tweedehands wagens van het merk Mercedes, toen hij in 1981 startte met vrije radio Express, samen met vader en vooral zoon Martin Laeremans. Zij zorgden voor de technische apparatuur en Hilaire bezat de oude gebouwtjes langs de Staatsbaan 88 in Bekkevoort van waaruit op 24 mei 1981 de eerste uitzendingen plaatsvonden. Na een meningsverschil en het vertrek van Martin Laeremans die in Waanrode startte met concurrent Palermo, bleef Hilaire verder werken aan de populariteit van radio Express die midden jaren tachtig zijn hoogtepunt bereikte.

Uit die tijd dateert ook de start van de succesvolle truckhows georganiseerd samen met Roger Goedhuys, een evenement dat nog steeds jaarlijks doorgaat. Legendarisch blijven de optredens van Vlaamse artiesten in de werkplaats van de garage van Hilaire achter de studio's en café, die voor deze jaarlijkse gelegenheid leeg gemaakt werd en omgetoverd tot een grote feestzaal. In 1989 stopte Schurmans met de radio en concentreerde zich voortaan op de autohandel.

Hilaire bedankt voor je opstart met Radio Express, dat ik midden jaren 80 DJ mocht worden bij uw radio, merci voor de fijne tijd daar aan de Staatsbaan. Het ga je goed daarboven! Misschien kom je er wel Maurice tegen om plannen te smeden om terug een vrije radio te starten.

Geplaatst door Radio Express op woensdag 20 juli 2016

2.228 Bereikte personen,  171 Reacties, opmerkingen en deelacties


Reacties en commentaren kan je hieronder kwijt


© 2021 Radio Express, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website.
 
Bronvermelding:  foto Laeremans: https://nl.geneanet.org/