Oud-medewerkers aan het woord

In mei 2021 is het 40 jaar geleden dat radio Express voor het eerst van zich liet horen. In deze rubriek blikken we met een aantal DJ's van toen terug op die markante beginperiode van de vrije radio. Wat motiveerde hen - soms maar voor een korte periode - om DJ te worden bij Radio Express,  welke herinneringen zijn hen bijgebleven en wat gebeurde er met hen na het staken van de uitzendingen. Deze getuigenissen werden afgenomen in de periode 2016-2021.

Bemerk zeker het streepje tussen oud en medewerker! Ze mogen dan wel oud of ouder zijn, ze zijn verre van out. Want ook al zijn ze niet meer te horen op Radio Express, de liefde voor muziek en de passie van de interactie met de luisteraar of publiek is zovele jaren later nog steeds niet weggeëbd.

Miel Van Tienen

Van lentetemperaturen is niets te voelen die zaterdagnamiddag eind april bij het uistappen uit de wegen in Tienen city. Nog een geluk dat we niet afgesproken hadden buiten op een terrasje van een café waar mijn geïnterviewde zijn beste bier levert. De begroeting is hartelijk nadat hij me tegemoet beent in een bekende zelfbedieningszaak aan de ring. Zijn stem - ik hoorde hem voor het laatst midden jaren 80 op de radio - is na al die jaren nog niets veranderd. 

Miel Mattheus - 74 jaar intussen maar je schat hem zonder overdrijven een pak jaren jonger - is anno 2016 voorzitter van de Mediclowns, promotor van de Tiense horeca, is bestuurder bij de Business club en Neos Tienen en treed binnenkort terug op als zanger en runt tussendoor ook nog even zijn eigen bedrijf. Of Miel het 35 jaar geleden ook zo druk had als nu, wordt mijn eerst vraag. Van de weeromstuit zijn we vertrokken voor een lange maar leuke nostalgische babbel die je hieronder kan herbeluisteren.

Voor wie het radioverleden van Miel (nog) niet kent: hij verzorgde de public relation van de Tiense radio Sylvania die in 1980 protesteerde tegen de afdanking van 750 werknemers bij de gelijknamige fabriek. Na een omzwerving bij verschillende vrije radio's in de regio van Tienen (zoals Retour, Pellenberg) kwam hij bij Radio Expres terecht. Daar presenteerde hij onder de naam Miel Van Tienen een praat-programma op donderdagavond 'Tussen acht en tien geen TV gezien' waarmee hij zowel jong als oud wist te boeien

Uitstraling van Express

"Bedoeling was om op een aangename wijze de luisteraars nauwer bij het programma te betrekken en ik babbelde nogal graag", lacht Miel. "Ik trad in die periode vaak op en leerde heel wat streekzangers kennen die ik dan uitnodigde in mijn programma. En die zangers kwamen maar al te graag naar Bekkevoort omdat Express toen heel wat uitstraling had."

"Twee platen draaide ik bijna altijd: Kate Bush met 'Babooshka' en 'Du' van Peter Maffay. Voor mijn vriendin,zo wist ze dat het programma bijna gedaan was en ik weldra thuis zou zijn."

Ook als Miel geen programma deed, was de kans niet onbestaande dat je hem op de radio hoorde want met zanger Andy Green uit Boutersem maakte hij enkele volkse plaatjes zoals 'Wij zijn de vissers' die gretig gedraaid werden op Express. "Ik zat regelmatig bij André Grenié , de echte naam van Andy Green, en thuis op zolder schreven we de teksten en muziek. De plaat werd dan bij Verbeeck van platenfirma Rainbow in Heist-op-den-berg opgenomen. De B-kant van mijn eerste singel was 'Een stad zoals Tienen', maar deze werd natuurlijk niet op Express gedraaid", glimlacht Miel.

Daarna volgden nog twee platen waaronder 'De Wielertoeristen'. "Ik hield me bezig met groepen van mensen zoals de vissers, de wielertoeristen, de moeders en met de leerlingen van de zesde klas zong ik ook 'Mieleke Melleke Mol', mijn derde en laatste plaat..

Twee platen draaide Miel bijna altijd: Kate Bush met 'Babooshka' en 'Du' van Peter Maffay. Tijdens het gesprek zou Miel verklaren dat hij ze draaide voor zijn vriendinneke, "zo wist ze dat het programma bijna gedaan was en ik weldra zou vertrekken.."

Mediclowns

Tegenwoordig kennen we Miel vooral van zijn inzet voor de Mediclows Hageland: een vereniging die met professionele clowns zieke kinderen in het ziekenhuis wat afleiding bezorgt en even hun ziekte doet vergeten. Hij is ook promotor van streekbieren en lanceerde een paar jaar geleden zijn eigen bier, de Tiense Kweiker.  Op 22 mei 2016 zal hij terug optreden als zanger tijdens de Tiense Duck Race, de bad eendjesrace op de Grote Gete te Tienen  (website: http://www.duckrace.be/). Daar zal hij zijn bekende  nummers van de jaren tachtig nog eens na lange tijd zingen voor het goede doel want de opbrengt van het evenement gaat naar de Mediclows.

Deze actieve zeventiger is duidelijk nog niet met pensioen.

 

Miel Mattheus kende nogal wat lokale artiesten die hij dan uitnodigde voor zijn programma 'Tussen 8 en 10 geen TV gezien' (Foto: DP)

Interview opgetekend op 24 april 2016


Geluidsfragmenten

♫ Programmajingle  (Tussen 8 en 10 geen TV gezien) 

♫ Interview  (Miel Mattheus

Meer fragmenten op komst


Reacties en eigen commentaren op het artikel over Miel kan je hieronder kwijt

© 2021, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website