Waarom de muziek uit het begin
van de vrije radio vandaag nog steeds populair is?

De muziek die in ons werelddeel altijd het populairst is, werd gemaakt eind jaren 70, begin jaren 80. Het zijn de hits die vijftigers en zestigers met de moedermelk heben doorgegeven. Millennials herkennen de favoriete songs van hun ouders, omdat ze die als kind vaak hoorden (als ma of pa de fles gaven en zich dan ook eens rustig wilden ontspannen) of later zelf afspeelde.

Welke muziek is jou het langst bijgebleven?

Wedden dat je zal antwoorden: dat zijn de liedjes die ik als kind, tiener of jonge twintiger hoorde. Muziek is in die periode van ons leven tegelijk een uitlaatklap of een manier om je een identiteit aan te meten. Daarom ook dat radio Expres bij de opstart zo populair was bij de jeugd. Voor vijftigers en zestigers anno 2021 is dat de muziek van eind jaren 70, begin jaren 80. Die 'oudjes' spelen nog vaak de muziek uit hun jeugd - soms zelfs nog van vinyl - en zo komen ook hun kinderen ermee in contact. Ook bij de kinderen van de DJ's van het eerste uur blijft de muziek die hun ouders op de vrije radio draaide, hangen.

Dat zijn niet onze bevindingen, alhoewel ik ze wel deel, maar de resultaten van een Brits-Franse studie.

En er is nog iets bijzonder aan die periode. Tot begin jaren 70 was de muziek mooi in hokjes verdeeld. Er waren de genres zoals rock-'n-roll, soul, funk, hard-rock. Maar in 1979 maakte de groep Kiss het nummer 'I was made for loving you': een rocknummer met een discobeat en een simpel meezingrefrein. Het nummer kroop meteen in je oor. Wat Kiss deed - buiten de lijntjes kleuren en de hokjes afbreken- kreeg directe navolging: Beat it van Michael Jackson, Da ya think I 'm sexy van Rod Stewart. Een heel pak groepen gooiden zich met groot succes op de dansvloer zoals: Chic, Blondie, Tom Tom Club, Human League, Madonna,...

Klinken zoals de muziek van vandaag

Ook nieuw voor begin jaren 80 was de synthesizer die steeds een meer prominente rol ging spelen.

De hits uit die periode zijn met andere woorden de eerste die een beetje gingen klinken zoals de muziek van vandaag en dat maakt de muziek uit de begintijd van de vrije radio voor de jongeren van vandaag vaak herkenbaarder zijn dan dingen uit de 60 en 70 's - want die zijn echt oud.

Mocht Radio Express opnieuw beginnen uitzenden, dan zijn we zeker dat er geïnteresseerde luisteraars zullen zijn. En niet alleen van de oudjes waarover we schreven in het begin van het artikel.


Wist je dat

24 mei 1981

Het was een bewolkte zondag, warmer dan 16 graden werd het niet op de eerste uitzenddag. Binnen in de studio heerste een gezellige drukte want om 12 uur ging men op antenne.

Familieradio

Naarmate de radio groeide, werd de programmering alsmaar belangrijker. Er kwam een horizontale programmering waarbij duidelijk rekening werd gehouden met een zo groot mogelijk luisterpubliek, van jong tot oud.

Druk beluisterd

De eerste uitzendjaren waren een schot in de roos. Radio Express was het naam als een klok en werd druk beluisterd in Bekkevoort, Tielt-Winge en Scherpenheuvel-Zichem

9 mooie jaren

Radio Express zond van 1981 tot 1989 uit vanuit de Staatsbaan in Bekkevoort. Het laatste jaar vanuit de Goede Weide in Schoonderbuken. De truckshow die ontstond in de schoot van de radio, bestaat anno 2021 nog steeds.

Aan het woord

Miel Van Tienen

"Bedoeling was om op een aangename wijze de luisteraars nauwer bij het programma te betrekken en ik babbelde nogal graag."

Ben Van As

"Ik heb mooie tijden beleefd en vele uren live programma's gedaan, zelfs nachten doorgedraaid van vrijdag op zaterdag."

Jacky Van Kessel

"Je was een vedette, iedereen keek naar je op want je werkte bij de vrije radio."

Robbie Van Leeuwen

"Het blijft nog altijd mooie herinneringen oproepen, die periode bij Express."

Willem De Groot

De sterkhouder van Radio Express: van populaire DJ tot gemeenteraadslid

Jo Dens

"Vrije radio's hebben een grote invloed gehad bij het promoten van mijn platen naar het brede publiek toe."

Archief

Medewerkers

Overzicht van alle DJ's die ooit programma gemaakt hebben.

Jingles

Hoe het klonk tussen de plaatjes door.

Audiofragmenten

Benieuwd hoe Radio Express 40 jaar geleden klonk? We hebben een aantal opnames uit die tijd bewaard.