Overzichtslijst medewerkers (2)

net na de start Het succes van Radio Express werd gemaakt door de presentatoren: jonge mensen uit de eigen streek, de ene al wat vlotter ter taal dan de ander, maar enorm gemotiveerd en direct aanspreek- en bereikbaar. Het kon zwaar je buurjongen of -meisje zijn, of een kennis van iemand uit je vriendenkring. Iedereen kende toen wel iemand die op de vrije radio presenteerde. Ook een heel hechte kring die al snel de sympathie wist te wekken van heel wat luisteraars. Het is dankzij hun mateloze inzet en doorzettingsvermogen dat Radio Express uitgroeide tot een streekzender met veel aanhang. In het begin moest men DJ's weigeren of moesten die genoegen nemen met een laat uitzendtijdstip, maar dat had iedereen er wel voor over. Naar het einde toe - vooral vanaf 1987 - verlieten steeds meer goede stemmen de radio totdat er nog een handvol overbleven.

Eén ding hadden ze gemeen, die jongens en meisjes van Radio Express: ze waren mooi (toch de meeste), jong, wild, streefden naar het onbekende en waren enorm gepassioneerd door de muziek. De eerste pioniers hadden de smaak al te pakken gekregen in de jaren zeventig via de zeezenders zoals Mi Amigo, anderen draaiden met hun discobar al op chirofuiven en trouwfeesten maar steeds meer jonge gasten werden aangetrokken door het fenomeen van de vrije radio en lieten zich erdoor inspireren. Wat die gasten konden, dat wilde ik ook wel eens proberen!

Wie waren deze pioniers, die het medium radio zo dicht bij de luisteraars brachten?  Alle mensen opsommen die ooit meegewerkt hebben zal uitermate moeilijk worden, daarvoor is het allemaal al te lang geleden en het risico steeds bestaande dat je links of rechts toch nog mensen vergeet. Bovendien gebruikte iedereen in de begindagen steevast een pseudoniemen (schuilnamen) in plaats van de echte naam  want radio was toen nog illegaal, weet je wel. Er bestond toen nog geen internet of Facebook en we leefden in een analoge wereld wat inhoudt dat veel materiaal (foto's, audio, ..) nooit digitaal is vastgelegd. Maar dat is ook een voordeel. Ik ben overtuigd dat mocht in de jaren 80 de sociale media zo populair geweest zijn als de dag van vandaag, dat het fenomeen van de vrije radio's nooit zo succesvol zou geweest zijn.

Hieronder vind je een zo goed mogelijk overzicht van iedereen die ooit verbonden was aan Radio Express (presentator, non-stop medewerker, ...). We rekenen op jullie steun voor aanvulling van deze informatie.


Medewerkers: G t.e.m. M

Galaxi

Benny Van Winkelen uit Tielt-Winge.

Bekend om zijn 'Jeugdig verkeer', 'Schijven die blijven', 'Discotheekshow'. Jawel hij durfde het ook aan om Duitstalige muziek te draaien in 'Galaxi op zijn Duits'. Misschien wel de gezelligste DJ van Express..

"Zijn programma met Duitstalige muziek kende veel bijval"

Gerry Van Brabant

Presenteerde in 1985 op vrijdagavond 'de nachtparade' van 21 tot 22 u..


 

Gini De Biezenbreker

Guy Veulemans

Programma: ?


 

Gery Jinks

Vanaf 82 deed hij op 'Losse groeven', 'Onder de naald'.


 

Hans IJsvogel

Sympathieke Philippe Dehennin uit Kapellen.

Hij kwam in 1987 bij het Express team met het dagelijks programma 'Hitweek'. Presenteerde nadien op vrijdag het overzicht van de Nationale hitparade en op zaterdag samen met Willem de Groot de Top50. Na diens vertrek presenteerde hij de hitparade een tijdje alleen.

Na het einde van Express in Bekkevoort, ging hij aan de slag bij Contact (Speedy Herk-de-stad). Deed daar tot in 1995 elke middag van 11 u. tot 14 u. een liveprogramma.


 

Jacky Van Kessel

Jacques Dierix uit Kessel-lo.

Mede-oprichter van radio VRL in Leuven. Had in 1982 een oldie programma met z'n collega Verbruggen: Oldies met Jacky van Kessel liep elke zaterdag tussen 19 en 20 uur.

Via deze link, komt je terecht bij het interview waarbij Jacky terugblikt naar zijn beginjaren bij Express.


 

Jan Van Gent

Gert Severyens uit Bekkevoort

Gert reageerde op onze oproep via sociale media om extra informatie over de beginjaren van Radio Express. Hij presenteerde vanaf 1984 elke woensdagmiddag van 15 tot 17 uur. Hij zou aan de Staatsbaan blijven tot 1987. "Het was een geweldige tijd, van de vier radio's waar ik achtereenvolgens geweest ben -  Vrije Radio Diest, Express, Palermo en Radio 2000 - was Express eigenlijk de beste ervaring."

Hij kwam, net als vele jonge snaken, eerst een proefcassette afgeven. "Ik weet nog dat ik mijn demo opgenomen had met de nummers Dr. Beat van Gloria Estefan en Ghostbusters van Ray Parker Jr". Express was nog echt een vrije radio, en de groep DJ's was één familie. Het was een tijd waar iedereen, iedereen kende en in het gezellige cafeetje zal altijd volk.

Vooral de eindejaarsperiode roept bij Gert veel goede goede herinneringen op. "De eindejaarstop 1000 was zo een ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik heb zelfs een jaar op kerstavond daar gedraaid. Ook het verjaardagsfeest was altijd de max!"

Gert liet me weten dat hij nog regelmatig terugdenkt aan toen en die tijd toch wel een beetje mist. Hij heeft aan zijn radiohobby op Express toch iets overgehouden. "Ik woonde in die tijd in Webbekom en kwam dan met de fiets naar de studio's in Bekkevoort. Uiteindelijk ben ik in Bekkevoort komen wonen."
"Kon ik de klok terug draaien om het nog eens mogen mee te maken, deed het direct. "


Uit de oude doos

Foto: Gert aan het werk bij Vrije Radio Diest. Nadien zou hij ook op Radio Express gaan presenteren  
Bron foto: Gert Severyens

Jo

Johan De Baets uit Bekkevoort

Hij verzorgde vanaf 1984 bijna elke weekdag het ochtendprogramma 'Ochtendglorie'. Een van de eerste DJ's die muziek van CD drager speelde.

Programma's: ?


 

Johan

Johan Mertens uit Schoonderbuken.

Had in de beginjaren van Express een non-stop programma. Maar presenteerde ook in het weekend (oa. zondagmiddag) eigen programma's.

In de rubriek 'Jingles' hoor je hoe jij zijn non-stop programma steeds begon.


 

Joost Den Draaier

Afkomstig uit Sint-Joris Winge.

 


 

Jo Vandermeer

Programma's: ?


 

Luke

Luc De Keyser was 4 jaar actief op Express

Programma's: Hij presenteerde in '82 en '83 o.a.: 'Music Split', 'Neem je tijd' en 'Platenpoets' op zaterdag.


 

Luc Van Brabant

Luc Van Cauwenbergh was afkomstig uit Testelt.

Hij had vanaf 1982 een succesvol ochtendprogramma waarmee mensen gewekt konden worden, nl. 'De Wektelefoon'. Presenteerde daarbij ook nog op de woensdagavond 'Platen met gaten' en 'Flashback show'. Vertrok eind 1983 naar Palermo om aldaar zijn programma verder te zetten. Bij de opstart van Radio Flash, kroop hij daar achter de micro.

Onverwacht overleden tijdens vakantie in 1995. Zijn zoon Jonathan doet sinds een aantal jaren programma bij WFM in Westerlo. De appel en de boom....


 

Marc Van Thienen

Marc Goethuys woonde in Scherpenheuvel

Hij presenteerde vanaf 1982 'eind goed, al goed'. Bleef tot in 1989 bij Express


 

Marcus

Uit Kortenaken

Presenteerde in 1985 een tijdje een programma op zaterdagavond.


 

Marie-Paul

Marie-Paul Victoir uit Molenbeek-Wersbeek.

Deed vooral programma's in de eerste jaren van de radio.

Programma's: ?


 

Mario

Uit de beginperiode

Blijft voor mij één van de betere DJ's van het station.


 

Marleen

Marleen Paesmans was één de weinige vrouwelijke presentators van de beginperiode.

'De Muziekdoos' werd uitgezonden op zondagmiddag. Zij verzorgde tot 1984 programma. Trouwde met DJ Ursel van Brabant.


 

Marva

Marva Deryk uit Assent

Maakte vanaf 1984 cassetjes voor de non-stop programma's.

Werd tijdens de verkiezing nalv de Paradropping in 1986 verkozen tot 'Miss Express'


 

Miel Van Thienen

Miel Matheus uit Tienen (maar afkomstig uit Schoonderbuken)

Voor hij bij Express terecht kwam, was hij al actief op menig ander vrije radio zoals Radio Silvania in Tienen. Schreef een boek over de strijd die men met de radio en de personeelsleden tegen de sluiting van het bedrijf in 1980.

Miel verzorgde vanaf 1982 bij Express een gezellig praatprogromma waarin streekartiesten werden gepromoot en waar lokale socio-culturele verenigingen aan bod kwamen: 'Tussen 8 en 10 geen TV gezien', waarvan de naam in 1984 wijzigde in "Cocktailshow".

"Voor zijn programma bleef ik luisteren in plaats van naar 'Panorama' en 'Dallas' te kijken op de toenmalige BRT 1 "

Gaf later zijn job als onderwijzer op om PR te worden van brouwerij Hoegaarden. Zorgde voor de nodige animatie in de Tiense horeca. Hij werd het boegbeeld van de Medi-clows, een vereniging die zich inzet voor zieke kinderen in de ziekenhuizen van het Hageland.


 


Vervolg lijsten


Reacties en commentaren kan je hieronder kwijt

© 2021 Radio Express
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website.
 Foto's: Facebook, De Belleman, eigen archief