Anekdotes en andere kolder

Urban legends en andere anekdotes die allemaal, rechtstreeks of onrechtstreeks, met Radio Express te maken hebben. Ken jij nog straffe verhalen?

Vals gebit

Tijdens het avondbal van de derde truckshow in 1987 verliest iemand bij Radio Express in de bootdans zijn gebit. En waar vindt diezelfde persoon na tien minuten zoeken zijn valse tanden terug? In de gehaakte bloes van de vrouw die voor hem in de boot zat.


Scheve antennemast

In 1989 verhuist Radio Express van Bekkevoort naar Scherpenheuvel. Ook de antennemast moet mee. Maar dan moet er wel eerst een stevige ondergrondse fundering gemaakt worden want zo een hoge constructie vangt veel wind. DJ Oscar De Kastaar, potige kerel die wel gewoon was om zwaar werk te doen aan de spoorwegen, was bereid het gat te graven waarin later het beton zou gestort worden.

Het moet toch zijn dat hij zich een beetje mispakt had met de juiste afmetingen van de voet van de mast, want het gegraven gat was eigenlijk te klein. Er werd dan maar besloten om het onderste deel van de vakmast niet te gebruiken en de rest van de mast in de beton te zetten.

Gevolg: een minder hoge zendmast, maar dat was niet zozeer het probleem want daar in Schoonderbuken zat je al behoorlijk hoog, wel dat hij 'lichtjes' scheef stond.


Express op de nationale radio?

Scooter in de tent van Radio Express in 1981

Tijdens Bekkevoort kermis was het altijd volle bak bij Radio Express. Vrijdag voor de jeugd en op zaterdag een breed muziekprogramma. In september 1981- de eerste kermisorganisatie van het jonge Express - kwam supergroep Scooter optreden. Die groep was hot en had een wereldhit in Vlaanderen met You. De mannen van Piet Van den Heuvel stonden ook op de affiche van Bekkevoort kermis. In het voorprogramma stond The Scabs uit Diest. Dat was ook geen toeval want Martin Laeremans kende zanger Guy Swinnen goed want ze hadden samen een jaartje in dezelde klas in het college van Diest gezeten. Bekende Peter Van Dam was DJ van de avond.

In die tijd zond radiozender BRT-2 (het huidige radio 2) de concertagenda uit. De presentator las die rockconcerten ook maar af uit het blad De Joepi natuurlijk. Op een bepaald moment vertraagde de presentator zijn woorden als hij ging aankondigen waar het optreden van Scooter zou doorgaan. Het werd een droge " ...daar op op de parking in Bekkevoort".  Wij weten beter natuurlijk. Vermits het niet klikte tussen de vrije radio's en de overheidszender BRT  kreeg de ambtenaar het niet over zijn lippen om om te roepen dat Scooter zou optreden in de tent op de parking achter vrije Radio Express. Toch geen reclame voor een vrije radio op de nationale zender zeker?


(S)Express

De vrije radio was ook een manier om makkelijk aan een lief te geraken. In dat opzicht verschillende Radio Express niet in vergelijking met pakweg een jeugdbeweging of een sportclub. De vrouwelijke non-stop meisjes waren al snel een makkelijke prooi voor al dat mannelijk DJ geweld. Enkele voorbeelden? Als u aandringt. In de jaren 80 bestond nog niet de wet op de privacy, dus hier gaan we: Chris papte aan met Christel, Ben werd close met Marva en Willem had zijn oog laten vallen op Sonia en ik dacht dat Aster en Nicole ook een koppel werden. Maar niet alleen bakvissen vonden aan de Staatsbaan hun (tijdelijke) partner, ook tussen Dave en Maria klikte het wonderwel tussen de voetbaluitslagen door in de sportshow op zondag.

Of deze romances van lange duur waren, valt buiten de scope van het artikel. Wel werd er al eens gegniffeld dat men beter van Sexpress kon spreken dan van Express.


One of Us

Heel wat platen waren in het Engels gezongen maar niet elke DJ had Engels als tweede, laat staan derde taal gehad op de middelbare school. DJ Oscar die wat moeite had met de taal van Shakespeare speelde het klaar om de laatste grote hit van Abba fonetisch te verkrachten tot: "Wanne veus".

Bie-Pie

En dan was er nog een andere DJ die een golden oldie afkondigde met "Dat was dan Bie-Pie", de bekende platenzaak van Eddy De Boeck (Bie) en later Harry Peeters (Pie) in Diest wiens naam op de titelloze remake-hoes van menig oldie stond gedrukt.

 


Sabotage van de antennemast

Het was niet altijd peis en vree in de vrije radiowereld: er was veel afgunst tussen de radio's, zeker in de begindagen. Ook Radio Express kreeg af te rekenen met gespuis (van een concurrerende zender ?) dat liever niet had dat het station in de ether bleef. Ergens in 1982 of 1983 werd de zendmast gesaboteerd. Het volgende verhaal werd me verteld door Peter Mertens die het als zevenjarig jongetje uit eerste bron vernam van zijn vader die toen de uitbater was van het café.

"Op een zaterdagavond hoor ik ineens geroep en getier in de kantine. De zender is uit de lucht! Later zou blijken dat de coaxkabel die de zender verbindt met de antennes in de mast overgesneden werd.

"Baas Hilaire en mijn pa wilden die kabel gaan herstellen om de zender zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen. Omdat ze geen veiligheidsharnas hadden om in de pyloon te klimmen, werd zondagmorgen besloten om dan maar de brandweer te bellen. De kabel werd hersteld en de zender kon terug aan. Express was terug in de lucht. Wie de vandalenstreek pleegde, is nooit officieel geweten.


Wist je dat

24 mei 1981

Het was een bewolkte zondag, warmer dan 16 graden werd het niet op de eerste uitzenddag. Binnen in de studio heerste een gezellige drukte want om 12 uur ging men op antenne.

Familieradio

Naarmate de radio groeide, werd de programmering alsmaar belangrijker. Er kwam een horizontale programmering waarbij duidelijk rekening werd gehouden met een zo groot mogelijk luisterpubliek, van jong tot oud.

Druk beluisterd

De eerste uitzendjaren waren een schot in de roos. Radio Express was het naam als een klok en werd druk beluisterd in Bekkevoort, Tielt-Winge en Scherpenheuvel-Zichem

9 mooie jaren

Radio Express zond van 1981 tot 1989 uit vanuit de Staatsbaan in Bekkevoort. Het laatste jaar vanuit de Goede Weide in Schoonderbuken. De truckshow die ontstond in de schoot van de radio, bestaat anno 2021 nog steeds.

Aan het woord

Miel Van Tienen

"Bedoeling was om op een aangename wijze de luisteraars nauwer bij het programma te betrekken en ik babbelde nogal graag."

Ben Van As

"Ik heb mooie tijden beleefd en vele uren live programma's gedaan, zelfs nachten doorgedraaid van vrijdag op zaterdag."

Jacky Van Kessel

"Je was een vedette, iedereen keek naar je op want je werkte bij de vrije radio."

Robbie Van Leeuwen

"Het blijft nog altijd mooie herinneringen oproepen, die periode bij Express."

Willem De Groot

De sterkhouder van Radio Express: van populaire DJ tot gemeenteraadslid

Jo Dens

"Vrije radio's hebben een grote invloed gehad bij het promoten van mijn platen naar het brede publiek toe."

Archief

Medewerkers

Overzicht van alle DJ's die ooit programma gemaakt hebben.

Jingles

Hoe het klonk tussen de plaatjes door.

Audiofragmenten

Benieuwd hoe Radio Express 40 jaar geleden klonk? We hebben een aantal opnames uit die tijd bewaard.