Overzichtslijst medewerkers (1)

de jonge wolven net na de start in 1981 Het succes van Radio Express werd gemaakt door de presentatoren: jonge mensen uit de eigen streek, de ene al wat vlotter ter taal dan de ander, maar enorm gemotiveerd en direct aanspreek- en bereikbaar. Het kon zowaar je buurjongen of -meisje zijn, of een kennis van iemand uit je vriendenkring. Iedereen kende toen wel iemand die op de vrije radio presenteerde. Ook een heel hechte kring die al snel de sympathie wist te wekken van heel wat luisteraars. Het is dankzij hun mateloze inzet en doorzettingsvermogen dat Radio Express uitgroeide tot een streekzender met veel aanhang. In het begin moest men DJ's weigeren of moesten die genoegen nemen met een laat uitzendtijdstip, maar dat had iedereen er wel voor over. Naar het einde toe - vooral vanaf 1987 - verlieten steeds meer goede stemmen de radio totdat er nog een handvol overbleven.

Eén ding hadden ze gemeen, die jongens en meisjes van Radio Express: ze waren mooi (toch de meeste), jong, wild, streefden naar het onbekende en waren enorm gepassioneerd door de muziek. De eerste pioniers hadden de smaak al te pakken gekregen in de jaren zeventig via de zeezenders zoals Mi Amigo, anderen draaiden met hun discobar al op chirofuiven en trouwfeesten maar steeds meer jonge gasten werden aangetrokken door het fenomeen van de vrije radio en lieten zich erdoor inspireren. Wat die gasten konden, dat wilde ik ook wel eens proberen!

Wie waren deze pioniers, die het medium radio zo dicht bij de luisteraars brachten?  Alle mensen opsommen die ooit meegewerkt hebben zal uitermate moeilijk worden, daarvoor is het allemaal al te lang geleden en het risico steeds bestaande dat je links of rechts toch nog mensen vergeet. Bovendien gebruikte iedereen in de begindagen steevast een pseudoniemen (schuilnamen) in plaats van de echte naam  want radio was toen nog illegaal, weet je wel. Er bestond toen nog geen internet of Facebook en we leefden in een analoge wereld wat inhoudt dat veel materiaal (foto's, audio, ..) nooit digitaal is vastgelegd. Maar dat is ook een voordeel. Ik ben overtuigd dat mocht in de jaren 80 de sociale media zo populair geweest zijn als de dag van vandaag, dat het fenomeen van de vrije radio's nooit zo succesvol zou geweest zijn.

Hieronder vind je een zo goed mogelijk overzicht van iedereen die ooit verbonden was aan Radio Express (presentator, non-stop medewerker, ...). We rekenen op jullie steun voor aanvulling van deze informatie.


Medewerkers: A t.e.m. F

Ad Verstraete

Andy Mues uit Zichem zorgde ervoor dat de Express luisteraars vanaf december 1985 konden kennismaken met de rockmuziek van Arno, Scabs, Simple Minds, Fisher Z, ... Hij presenteerde immers "Popparade" op woensdagmiddag en later Hit territorium op maandag en dinsdag avond tussen 22 en 23 u.

Na zijn DJ periode werd hij postbode en was hij mede-organisator van het Carnavalsgebeuren in Zichem. Sinds 1999 was hij verkozen als gemeenteraadslid voor de SP in de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. Hij overleed op 14 januari 2006 na een tragisch auto-ongeval op weg naar huis. Andy werd 38 jaar en liet een vrouw en 2 kinderen na.

"Bedankt Andy voor je voortreffelijke muziekkeuze in je programma op woensdagnamiddag waar ik de Belpop en new-wave ontdekte en andere stevige rockplaten leerde kennen."

Identikit (1986) 


Andy

André Utens, woonachtig in Molenbeek-Wersbeek, was sinds april 1986 acties bij Radio Express.

Programma's: 'Echt bij ons thuis', 'Toppers van toen', 'Ontbijtshow'.

 

Andy

Andy  Vrancken

Programma: ?

 

Annie

Uit Tielt-Winge.

Ze had een kookrubriek in de voormiddag en presenteerde op woensdagavond een programma met Duitstalige muziek.

 

Aster Globert

Zeg maar De Sterre of Aster Claes uit Bekkevoort.

Hij was al DJ sinds 1971 en begon bij Express te draaienin 1982. Presenteerde 'Muziek voor 60-plussers' op weekdagen en de 'Lunch Express' op zondagmiddag. Vond - naast zijn radiobezigheid en zijn werk op de gemeente - ook nog de tijd voor het opluisteren van trouwfeesten en natuurlijk met Bekkevoort kermis zijn danstent Amigo. Woont al geruime tijd samen met Nicole (de ex van Marc Van Thienen)

Hij is al sinds de start van de Bekkevoortse Truckshow de vaste DJ van het bal op zaterdagavond.

 

Ben Van Acker

Benny Smets was afkomstig uit Kortenaken.

Vanaf 1983 verzorgde hij het muziekprogramma 'Zaterdagavond show' en later de 'Wektelefoon' .

Ben Van Acker werd daarna de lekkerste DJ van Express en wel hierom. Met zijn bekend quizprogramma op zondagochtend kon je elke week een taart winnen. 'Geen Ja, geen Nee' presenteerde hij in duo met aan de telefoon zijn trouwe assistent Roger Van Glabbeek, die hij regelmatig complementeerde met zijn 'weelderige' haardos.

 

Ben Van As

Benny Willems uit Waanrode had al programma gedaan bij de lokale zender Kompas in Tielt toen hij eind 1983 bij Express terecht kwam.

Daar verzorgde hij in het begin 'Op 45 toeren' en later 'Werken met Muziek'. Vanaf midden 1986 presenteerde hij op zaterdag samen met Willem de Groot de 'Top 50' en het Ziekenverzoekprogramma op zondagvoormiddag.
Verliet Express in juli 1987 voor een sportprogramma bij Palermo, maar keerde al vrij vlug (in maart 1988) terug naar Express. Deed de zenderopening bij de verhuis naar Scherpenheuvel in 1989. Was na het stopzetten van de uitzendingen van Express te horen op Radio Flash Averbode.

Ruilde zijn job als arbeider bij deurenfabrikant Theuma Assent in voor de job van vaste geluidstechnicus in Gemeenschapscentrum Den Egger Scherpenheuvel.

Archief

Uit de Belleman 

Bert Benson

Hij was een van de eerste DJ's van Express en verzorgde de openingsuitzending op 24.5.1981.

 

Ben Ronson

Benny Swinnen was 17 toen hij bij Express begon met presenteren.

"Ik ben daar indertijd ingesukkeld door Oscar en verzorgde met hem mee het verzoekprogramma. Daarna heb ik zelf nog wat programma's aaneen gepraat en ben op een bepaald moment naar radio Demerdal gegaan voor een paar jaar. Toen het boeltje daar letterlijk in de soep draaide ben ik terug gekeerd naar Express", zegt Ben.

Programma's: Morgenrood elk morgen om 7 uur. Na een hele tijd kon hij wegens werkverplichtingen dit niet meer combineren. "Bovendien ging ik ook trouwen. DJ'en en trouwen gaat niet samen!. Geloof me, ik heb daar menig huwelijken zien stuklopen." Daarna is Ben volledig met radio gestopt. "Het was zeker een stuk van de mooiste tijd van mijn leven die ik heb mogen meemaken", besluit hij.

 

Bibi Jones

Afkomstig uit Kapellen. Uit de beginperiode van Express.

Programma's: ?

 

Bobo

DJ uit de begin periode, kwam over van Radio Etcaetera uit Schoonderbuken.

Programma's: ?

 

Bruno

Deed elke werkdag van 8 tot 10 uur een non-stop programma.

 

Chris

Christiane Wierinckx uit Tielt-Winge

Ze kwam steeds met haar brommer vanuit Tielt naar de studio's voor het presenteren van 'De Draaischijf' op zaterdagavond en de 'Nederlandstalige Top 10'. Na het vertrek van Ben Van As deed zij ook het Ziekenverzoekprogramma 'Ieder mens een gouden hart'

Ze bleef na de verhuis van de radio naar Scherpenheuvel, nog een tijdlang daar programma maken.

 

Chris Van Hecke

Louis Goosens uit Webbekom.

Verzorgde de non-stop uren door de week van 13 tot 14 uur

 

Chris Van Opstal

Chris Cuypers uit Zichem kwam bij Express in 1982 en zou er bijna vier jaar blijven.

Zijn eerste programma's waren: 'De Zondagspits', 'Morgenrood' en 'Muziekmatiné'. Samen met Willem presenteerde hij ook de Top 50. Schuimde nadien het ganse land af met zijn syndicated programma Poplandia. Nam in 1988 Radio Faboer Averbodeover en startte er met Radio Flash.
Liet in 2001 zijn stations Palermo en Ritmo over aan de Contact groep.

 

Danny De Beuk

Uit Bekkevoort, was sinds 1986 bij Express en deed programma tot het einde van uitzendingen in Bekkevoort. .

Programma' 'Variéte op Zaterdag'. Later ruilde hij de zaterdag voor de dinsdag met 'Het 5e Seizoen'.

Vindt Express nog altijd het beste radiostation uit de regio.

 

Danny De Groot

Danny Jannsens uit Tielt-Winge.

Presenteerde een tijdje de zaterdagochtend 10-12 u. 

 

Dave Jendy

Uit Tielt

Programmaleider in de beginjaren van Express. Organiseerde het "Kris-Krasspel", een waanzinnig populair spelprogramma op zaterdag tussen 18 en 20 u. Daarnaast presenteerde hij nog een aantal programma's met veel Nederlandstalige muziek en oldies.
Naar het einde toe hield hij het bij op één programma : de "Sportshow" op zaterdagavond dat hij samen met Maria, zijn latere echtgenoot, verzorgde.

 

Dave (Story)

Jan Jacobs uit Kaggevine.

Hij deed vanaf 1982 het middagprogramma 'Middagpauze'.

Was verantwoordelijk voor het spelprogramma 'Het Kassaspel' en 'Raad het geluid'. Op vrijdagmiddag las hij de "Zoekertjes" voor.

 

Eric De Ruyter

uit Scherpenheuvel.

Presenteerde in 1982 het programma 'Welkom Weekend' op zaterdag. Vertrok in 1984 naar Palermo.

 

Felix

Medewerker non-stop muziek.

Programma: ?

 

Frans Geeraerts

Uit Scherpenheuvel

Werkte mee aan de sportverslaggeving op zondagnamiddag. 

 

Freddy Den Babbelaar

Freddy Ickx draaide maar een paar maanden bij Express, en vertrok echter reeds zeer vlug naar Palermo in Waanrode.

Na zijn stoppen bij Palermo Diest en verhuis naar Leuven (en vervolgens nog verder weg) is hij zelf beginnen muziek maken : de eerste hits van Poco Loco Gang zijn van zijn hand. Andere muziekale projecten : Paul Matthew, Oxyd, ..


 


Vervolg lijsten


Reacties en commentaren kan je hieronder kwijt


© 2021 Radio Express
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website.
 Foto's: Facebook, Het Laatste Nieuws, De Belleman, eigen archief