Epiloog

Als in mei 1989 programmaleider en manusje-van-alles Willem De Groot, Express verlaat, 'zijn' radio waar hij sinds juli 1981 onlosmakelijk mee verbonden was, gaat er een schokgolf door de radio. Voortaan zal hij bij Jos Herbots in Herk-de-stad op Radio Contact hitmuziek draaien en een jaar later starten bij aartsvijand Radio Palermo. De achtergebleven collega's aan de Staatsbaan rechten hun rug en willen continuïteit nastreven. Maar dat zal niet meer vanuit Bekkevoort zijn.

Maar er is meer aan de hand. De toenmalige secretaris van de radio had niet tijdig de vernieuwing van de zendvergunning aangevraagd. Express kreeg slechts een tijdelijke vergunning van een jaar om "uit te bollen", zeg maar. Dat weerhoudt Werner de Keyser en DJ Valentino uit Schoonderbuken niet om een bod uit te brengen en de radio over te kopen van Hilaire.

"Toch wilden we niet bij de pakken blijven zitten en hebben Express gekocht, omdat we er vrijwel zeker van waren dat we dit wel geregeld kregen", vertelde Werner mij later. "Maar… er was zoveel te doen op zo 'n korte tijd: de verhuis, een nieuwe programmatie, nieuwe mensen zoeken, ..."

Werner De Keyser en DJ Valentino nemen de radio over en trekken richting Scherpenheuvel. Maar het is moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Na omzwervingen langs de Diestsesteenweg in Scherpenheuvel (boven een café) en de Goede Weide (6 maanden lang wordt er uitgezonden vanuit een vrachtwagen, met de kabels over de straat naar de zendantenne die op dak van de ouderlijke woning van DJ Valentino stond), vinden de nieuwe radiobazen een braak liggend perceel op de hoek van de Tiensestraat en de Goede Weide in Schoonderbuken. De mast wordt door de brandweer van Scherpenheuvel verhuisd vanuit Bekkevoort en krijgt er een nieuw onderkomen. De programma's komen vanuit een netjes onderhouden container.

Radio Express blijft trouw aan het origineel format met quiz programma's, een programma voor ouderen en zieken, een hitparade,... Er worden wel een paar nieuwe mensen aangetrokken, maar de grote sterkhouders van in Bekkevoort zijn zo goed als allemaal verdwenen. De nieuwe eigenaars krijgen de programmatie niet meer rond en treden toe tot de keten Xtra FM die wekelijks programma’s aanlevert (die nadien vanuit de studio uitgezonden worden) in een poging te kunnen overleven. Het blijkt ijdele hoop.

Uit de ether gehaald
Vier uur na de inbeslagname, zond Radio Express terug uit

Toen men na een drietal maanden zijn draai begon te vinden aan de Goede Weide, werd de zender in beslag genomen door de diensten van de RTT. Express (107.3 MHz) zou Radio Madera uit Begijnendijk (107.2 MHz) gestoord hebben. Maar na vier uur was Express terug in de ether met een zelfgemaakte zender die iets te sterk ingesteld stond. Zo kreeg Ben Van As op een bepaald moment in zijn live-programma telefoon van iemand die in de Ardennen woonde.

De overname van de radio door Werner en Valentino en de verhuis naar Scherpenheuvel konden niet verhinderen dat de zwanenzang van het ooit zo populaire Express werd ingezet. In 1990 moet Radio Express de uitzendingen staken omdat de zendvergunning ingetrokken is. Er was een dossier geopend tegen Express wegens de vermeende illegale verhuis van Bekkevoort naar Scherpenheuvel. Die klacht zou afkomstig geweest zijn van naburige radio's [afhankelijk van de bron : ofwel Madera uit Begijnendijk dan wel Faboer (Flash) uit  Averbode of Palermo uit Diest ] die Radio Express als een bedreiging zagen in hun voortbestaan.

Express verloor haar vergunning en verdween op bevel van de gerechtsdeurwaarder uit de ether. Jammer, het was over en uit voor mijn favoriete radio. De frequentie kwam vrij en werd ingenomen door radio Plaske uit Lubbeek. De ene zijn dood, .....

Gelukkig blijven er vele goede herinneringen.


De reünie

We schrijven 1 februari 2007. Het is intussen bijna 17 jaar geleden dat het doek viel over Radio Express. Robbie van Leeuwen opperde het idee van een korte reünie. Een handvol ex-medewerkers ging in op zijn vraag en kwam voor het eerst in jaren terug samen. Samen haalden we straffe verhalen van vroeger op in dit langverwachte maar deugddoende weerzien

Krantenknipsel: Reünie in GC De Maere in Winge, de plaats waar Radio Express jaren met een artiestenparade haar verjaardag de nodige luister bijzette. Toen de fotograaf langskwam, was ik al naar huis. Damn... weer niet op de foto ;-).
Bedankt Robbie voor dit leuke initiatief.


Lezing Radio Express

Op uitnodiging van Jan Torbeyns van de Heemkundige kring van Bekkevoort, gaf ik in 2013 een lezing in het Hageveld. Tijdens een twee uur durende uiteenzetting kwamen de leden van de erfgoedvereniging alles te weten over het ontstaan en de evolutie van het medium radio in België, de gebruikte ontvangsttoestellen met lampen, piratenzenders op de middengolf, de komst van de zeezenders, het doorbreken van het monopolie van de staatsomroepen en de opkomst en ondergang van de vrije radio's. Aan de hand van enkele originele geluidsopnames werd stilgestaan bij het succes van streekzender Radio Express in Bekkevoort.

Aankondiging: Dergelijke lezingen dragen bij om Radio Express deel te laten uitmaken het het culturele erfgoed van de gemeente


Reacties en commentaren kan je hieronder kwijt


© 2021 Radio Express, Danny Piot
Overname teksten en foto's toegestaan mits naamsvermelding en link naar deze website.
 
Bronvermelding krantenknipsel: Het Laatste Nieuws regio Hageland (krantenknipsels), Uit in Vlaanderen (aankondiging lezing)